Afkoppeling regenwater KMO-zone Hulshout


Omschrijving: KMO-zone te Hulshout - visie afkoppeling regenwater
Type: Privaat
Expertise: Wegen, rioleringen, opmaak hydraulische nota
Opdrachtgever: Belmimmo
Ontwerpteam: Ingenieursbureau France nv in samenwerking met de Architecten nv
Kostprijs: 450.000 EUR
Uitvoering: 2018-2019


In Hulshout werd een nieuwe KMO-zone gerealiseerd. Als voorwaarde voor de realisatie werd door de gemeente, rekening houdend met bestaande wateroverlast in de buurt, opgelegd om een lange termijnvisie te ontwikkelen voor de scheiding van het regenwater en het afvalwater zowel voor de nieuwe als de bestaande KMO zone. Ingenieursbureau France ontwikkelde voor de ganse site een frisse visie gericht op duurzame infiltratie en buffering van het regenwater.

Deze visie werd gebruikt voor de laatste fase van de realisatie van de KMO-zone; 14 units op 6.600 m².

Duurzaamheid was het uitgangspunt voor het ontwerp van de omgevingsaanleg, rekening houdend met de specifieke noden van een KMO-zone. De toegangsweg is voldoende breed om goede toegankelijkheid van de verschillende units te garanderen. Daarnaast is voldoende parkeergelegenheid voorzien.

De overloop van de regenwaterputten gaat naar de wadi, waar het water de tijd krijgt om te infiltreren. De wadi werd zo vormgegeven dat de bestaande bomen konden behouden blijven en er werden extra bomen bij geplant.

De parkeerplaatsen zijn uitgevoerd in grasbetonsteen, wat de omgeving vergroent en waterinfiltratie toelaat. Het hemelwater van de verharding vloeit via groenzones naar een wadi.

De wadi werd voorzien in een bestaande groenzone op het terrein. In deze groenzone werden de eiken behouden, de plantomstandigheden van deze eiken, die verre van optimaal waren werden verbeterd, gevolg prachtige eiken die zichtbaar genieten van deze verbeterde groei omstandigheden en het water dat royaal ter beschikking is dankzij de wadi. Een gemengde haag sluit de wadi en de KMO-zone af van de straatzijde. Er werd zorgvuldig gekozen voor streekeigen soorten met variatie in kleur, bladvorm en vruchten. Hulst blijft het hele jaar door groen, bloeit met subtiele witte bloemen en trakteert ons in de herfst en winter op prachtige vuurrode bessen. Meidoorn bloeit ook wit en draagt bessen vanaf september, maar de bladeren kleuren ook prachtig dieporanje tot rood in de herfst. Liguster daarentegen verliest zelden zijn blad en zorgt bijna het hele jaar door voor een groen scherm. Brem geeft een zee van bloemen in de lente en bruinzwarte peulen die openspringen in de herfstzon.

Zalig om aan een van de picknicktafels met zicht op de wadi en het groen te kunnen genieten van een pauze!

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80
Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw