Beurssite Brugge


Omschrijving: Beurssite Brugge - omgevingsaanleg
Type: Plein
Expertise: Rioleringen (incl berekening) , opmaak hydraulische nota, berekening regenwaterrecuperatie, technisch dossier pleinaanleg
Opdrachtgever: Design en build door MBG
Ontwerpteam: Eduardo Souto de Moura - META Architectuurbureau - Landinzicht - Ingenieursbureau France nv - Philip Aguirre y Otegui - Bart Canfyn - Mouton - HP engineers - Daidalos Peutz - AFA Consult - Vectris - FESG.
Publicatie: Editie van Domus heeft in sept 2022 een special rond Eduardo Souto de Moura met een uitgebreide reportage van - Bruges Meeting & Convention Centre ( BMCC)
Kostprijs: Confidentieel
Uitvoering: 2021


De stad Brugge is een architecturale parel rijker; een prachtige beurshal inclusief congrescentrum (samen 5000 m²) van de hand van de Architecten Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau, een design en built in volle corona, door MBG gerealiseerd binnen budget en timing.

Het BMCC Bruges Meeting & Convention Centre (capaciteit van 532 personen) en een beurshal (capaciteit van 2500 personen) is een gebouw waar op hedendaagse wijze beurzen, congressen en andere evenementen kunnen plaats vinden. Het gebouw opent zicht naar de stad en het plein. Vanuit de Congresruimte kan men genieten van de prachtige zichten die de Stad Brugge ons biedt. Op een mistige winterdag Bruegeliaanse taferelen, a room with a view.

Samen met het gebouw werd ook de publieke ruimte vernieuwd, een terechte beslissing.

Een beukenplein
Het uitgangspunt voor de bouw van het BMCC, was het behoud van de (vooral) monumentale beuken. De beuken van het Beursplein zijn bijzonder karaktervol, stoer en delicaat. Vanuit de omliggende straten zijn de forse kruinen van ver zichtbaar. Het behoud van de grote beuken op het plein is cruciaal voor de groene kwaliteiten van het Beursplein

De beuk (Fagus sylvatica) is een atypische boom in de stad. Het is a priori een parkboom, geen pleinboom. Het is een boom die moeilijk verharding verdraagt, oppervlakkig wortelt en gevoelig is aan zonnebrand en strooizout.

Beuken actieplan
10 % van de ruimte in volle grond werden leidingvrije open plantvakken, bijkomend werd nog 5 % ondergrondse bomenstraat voorzien met een zuurstofrijk en draagkrachtig substraat. Het water van het dak wordt herbruikt (200 m³) , de overloop komt via infiltratiebuizen naar de boomwortels, een belangrijk deel van het verhard oppervlak van het plein komt via ingenieus ingewerkte goten in de plantvakken.

De pleinaanleg zelf gebeurde in een zorgvuldig samengestelde uitgewassen beton (het eerste plein in beton in de Brugse binnenstad!).

Een monumentaal gebouw met behoud van volwassen beuken op het plein. De schaal zit goed, het Beursplein opent zicht naar de omgeving en het gebouw houdt rekening met de gebouwen rondom rond. De fontein 'De bron' van de Belgische kunstenaar Philipe Aguirre y Otegui en de banken van de Belgische ontwerper Lucile Soufflet zorgen voor verfijnde details. Een prachtig geheel!

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80
Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw