Hermansstraat - Stationsplein Duffel


Omschrijving: Omleidingsweg en herinrichting Spoorweglaan - Stationsplein Duffel
Type: Straten
Expertise: Wegen, rioleringen (modellering en ontwerp), stabiliteit keermuur en stabiliteit fietsenstalling
Opdrachtgever: Gemeente Duffel
Ontwerpteam: Ingenieursbureau France nv
Publicatie: Opgenomen in het Praktijkboek Publieke Ruimte 2018
Kostprijs: 4.200.000 EUR
Uitvoering in 3 fases: 2008-2009 / 2011 / 2017


De Spoorweglaan in Duffel heeft met zijn lengte van 2,5 kilometer heeft een belangrijke ontsluitingsfunctie; ontsluiting van het station, het ziekenhuis, de school, sportterreinen en zwembad. Zij vormt de verbinding tussen 2 belangrijke invalswegen. Langs de straat loopt aan 1 zijde een bovenlokale functionele fietsroute. Samen met de bouw van de omleidingsweg werd het stationsplein aangepakt.

Het architecturale concept van het stationsplein werd opgemaakt samen met Studiegroep Omgeving. Het aanwezige hoogteverschil op het stationsplein is herleid tot twee niveaus: een straat-, plein- en parkeerniveau en een hoger gelegen balkon rond het stationsgebouw. Het niveau van de Hermansstraat werd verlaagd zodat de tunnel minder diep is en hierdoor meer licht neemt. Het hoger gelegen pleingedeelte rond het station is toegankelijk via een grote luie trap. Een korte steektrap zorgt voor de praktische verbinding tussen tunnel en stationsgebouw.

De verbindingsweg is uitgewerkt als een bruin lint dat de verschillende functies verbindt. Het beperkt aantal materialen met de aardkleur als thema begeleiden de snelheidszones. De zone 30 werd in een gebakken bruine klinkerverharding uitgevoerd, de zone 50 in bruine betonstraatstenen, de zone 70 in bruine beton. Rond het stationsgebouw werden kasseien in bruine nuances geplaatst. Het kleurenpalet werd verrijkt met houtkleuren en blauwe hardsteen kleur.

Er werd een gescheiden stelsel gebouwd waarbij het hemelwater rechtstreeks op het grachtenstelsel werd aangesloten.

De gemeente Duffel is een "eyecatcher" rijker; dé fietsenstalling met regenboog dak.

Samen met de heraanleg van het stationsplein werd er gezorgd voor meer fietscomfort en een overdekte verlichte fietsenstalling voor 348 fietsen en 8 bromfietsen.

Er werden 2 overdekte metalen constructie gemaakt waarvan die in de Hermansstraat een lengte heeft van 45 m. De dakbedekking bestaat uit panelen in de primaire kleuren die in elkaar overvloeien als een regenboog. Overdag creëren deze platen een gekleurd diffuus licht, s' avonds wordt dit nog versterkt door de LED verlichting. De kosten voor de fietsenstalling werden volledig gedragen door de NMBS.

De heraanleg heeft de verblijfskwaliteit in de stationsomgeving aanzienlijk verhoogd. Deze plek groeit uit tot een belangrijke schakel in het stedelijk patroon van Duffel. Een kwaliteitsvolle inrichting van de openbare ruimte was hierbij een belangrijke stap.

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80
Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw