Parking Vandemoortele Gent


Omschrijving: Hoofdkantoor Vandemoortele te Gent
Type: Privaat
Expertise: Wegeniswerken met nadruk op infiltratie
Opdrachtgever: Buur cvba
Ontwerpteam: Buur cvba en Ingenieursbureau France. Binnen het team was Ingenieursbureau France verantwoordelijk voor de technische uitwerking van de omgevingsaanleg.
Kostprijs: 1.900.000 EUR
Uitvoering: 2020
Grootte: 25.000 m2


Het Vandemoortele Food Experience Center is het nieuwe hoofdkantoor van de Vandemoortele groep - het vlaggenschip zeg maar - waar Vandemoortele de toekomst vol smaak vormgeeft op een duurzame manier en iedereen uitnodigt om hier ook actief aan mee te bouwen.

"Shaping a tasty future" is de nieuwe slagzin voor Vandemoortele als een van de leidende Europese spelers in voeding: margarine, culinaire oliën en vetten en diepvries bakkerijproducten van brood en croissants tot donuts en focaccia.

Het is een bijna-energieneutraal gebouw voor 400 medewerkers, ontworpen door RAU architecten. Op de E17 richting de kust zie je op de rechterzijde, in de schaduw van de Ghelamco Arena, een circulair hoogstandje. In design stage heeft het project de BREEAM score excellent meegekregen. Het Food Experience Center garandeert een gezonde en comfortabele werkomgeving voor alle mensen die het gebouw betreden.

Ook de omgevingsaanleg rond het nieuw gebouw gebeurt volledig binnen de duurzaamheidsgedachte, herbruik van de sloop van het oude gebouw in het funderingsmateriaal, heraanleg met 100% infiltratie, bewaren van een ecologische randzone, maximaal bewaren en verplanten bestaande bomen, voorzien van elektrische laadpalen voor auto's en fietsen.

Binnen het ontwerpteam was Ingenieursbureau France nv verantwoordelijk voor de technische uitvoering van de omgevingsaanleg rekening houdend met 100% infiltratie. In de omgevingsvergunning werd nl gestipuleerd dat er geen kolken mochten gebruikt worden in de uitwerking van de buitenaanleg. Zo werd de parking voor ca 300 wagens met een toegangsweg in asfalt van 270 m gerealiseerd zonder gebruik te maken van één kolk!

Voor het nieuwe hoofdkantoor is een 'groen' ontvangstplein gemaakt die de aandacht voor duurzaamheid binnen de Vandemoortele groep benadrukt. 

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80
Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw