Sint-Pietersinstituut Turnhout


Omschrijving: Sint-Pietersinstituut onthardt met groen en blauw (Turnhout)
Type: Semi privaat
Expertise: Wegen, riolering en berekening hemelwaterrecuperatie, stabiliteit regenwaterputten
Ontwerpteam: Architectuurgroep Oosthoven - Ingenieursbureau France nv. Binnen het team was Ingenieursbureau France verantwoordelijk voor het ontwerp van de buitenruimte / speelplaats.
Publicatie: Opgenomen in het praktijkboek Publieke Ruimte 2022
Met subsidies van Vlaanderen departement Omgeving - Proeftuin onthardt - Vlaanderen breekt uit
Kostprijs: 1.500.000 EUR
Uitvoering: 2021


Ontharden
Ontharden! De laatste betontegels op de speelplaats van de basisschool Sint-Pietersinstituut te Turnhout zijn verdwenen. In de plaats daarvan is nu een vooruitstrevende speelplaats; ecologisch, klimaatrobuust, circulair, hittebestendig, recreatief en sportief! Van de 1,3 ha buitenruimte werd er 1/3 groene ruimte. Alle regenwater infiltreert ter plaatse nadat er 280.000l (!) aan herbruik regenwater wordt gebufferd voor de spoeling van de toiletten.

Bye bye grijze speelplaats, hello meer groen en meer blauw.

Het Sint Pietersinstituut onthardt groener en blauwer.
Vroeger was de volledige verharde oppervlakte aangesloten op de gemengde straatriolering . Na buffering wordt het regenwater opgevangen in een langgerekte wadi/beek die stapsgewijs over het volledige terrein gaat. Het regenwater komt zo ten goede aan de vele nieuwe bomen en groenplant. Op warme dagen zullen deze voor verkoeling zorgen.

Water weer zichtbaar maken, ruimte geven en daarbij ook ontharden en vergroenen past perfect binnen de plannen van de Vlaamse Regering waardoor het Sint-Pietersinstituut mocht rekenen op de nodige financiële ondersteuning van Vlaanderen breekt uit. De input en eisen vanuit deze proeftuinen ontharding tilden de plannen naar een nog hoger niveau.

Maar het verhaal wordt verder geschreven, ondertussen is de school een openhuis voor Chiro en tal van sport verenigingen, en wie weet binnenkort ook voor de buurt, ... in elk geval de ideeën zijn aan het rijpen!

En zo wordt de eens zo grijze vlakte een blauw/groene long en natuurlijke airco, niet alleen voor de school kinderen maar ook voor de hele buurt.

Dit project was een proeftuin bij Vlaanderen onthardt - Vlaanderen breekt uit - Vlaanderen Departement Omgeving.

Het project werd gepubliceerd in het Praktijkboek Publieke Ruimte 2022.

Bureau France

't ijzermagazijn
Heilige Geeststraat 22
2500 Lier
BE0421.718.386

Email: info@bureau-france.be
Tel: +32 3 491 80 80
Steunend lid OCW onderzoekscentrum voor de wegenbouw